Mi az a glicin?
A glicin egy neurotranszmitterként működő aminosav, amely a szervezetben számos kulcsfontosságú folyamat lebonyolításához elengedhetetlen. A glicint a szervezet felhasználja például a fehérjék előállításához, melyek elengedhetetlenek a szövetek megfelelő növekedéséhez, regenerálásához, valamint azok általános egészségének megőrzéséhez. A glicinre egyes hormonok, enzimek és antioxidánsok termeléséhez is szükség van, valamint a keratin és a kollagén építőelemeként is funkcionál. Ezeken felül képes lehet óvni az idegrendszer, a szív-és érrendszer, valamint a máj egészségét, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és segíthet fenntartani az izomtömeget. A glicin ezek mellett az alvás minőségét is jelentősen javíthatja. Ebben a bejegyzésben ez utóbbi hatásáról olvashatunk bővebben.
Hogyan javíthat az alvás minőségén a glicin?
A glicin fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségének megőrzésében, így megfelelő szintje az alvás minőségére is hatással van. Ez részben a glicin nyugtató hatásának köszönhető, valamint annak, hogy hozzájárul a testhőmérséklet természetes csökkenéséhez a lefekvés előtti órákban, mely álmosságot idéz elő, így jelezve a testnek, hogy ideje lefeküdni.
A glicin alvásra gyakorolt különböző hatásait számos klinikai tanulmány vizsgálta már, ezek többek közt az alábbiakról számoltak be.
Egy alvászavaroktól szenvedő felnőtteket vizsgáló tanulmány szerint a lefekvés előtt elfogyasztott, 3 gramm glicin segíthet a gyorsabb elalvásban, és az alvás minőségére is pozitívan hat.
Egy másik, szintén rosszul alvók bevonásával végzett kutatás szerint ugyanennyi mennyiségű glicin képes lehet ébredést követően csökkenteni a fáradtságérzetet, fokozni az éberséget, és javítani a kognitív funkciókat is.
További vizsgálatok eredményeiből az is kiderül, hogy az előző este elfogyasztott glicin másnap fokozhatja a mentális teljesítőképességet, valamint csökkentheti a napközben jelentkező álmosságot is.
Hogyan vihetünk be több glicint az étrenden keresztül?
Ugyan nem esszenciális aminosav lévén a glicint szervezetünk képes előállítani, szintjét a táplálkozással bevitt, glicint tartalmazó ételekkel, valamint igény szerint, például az alvás minőségének javítása érdekében étrend-kiegészítőkkel is fokozhatjuk.
A glicin nagy mennyiségben megtalálható az olyan állati eredetű ételekben, mint például a húsok, porcok, tepertő, bőr, halak, és a tojás. A glicin remek növényi forrásai a bab, a lencse és más hüvelyesek, a káposztafélék, a spenót és más zöld levelesek, illetve a banán, a kiwi és egyes gyümölcsök.
A glicint önmagában, valamint más hatóanyagokkal kombinálva beszerezhetjük por, tabletta, vagy kapszula formában is egészségboltokból, sportboltokból, valamint webshopokból. Ajánlott termék: Gal Glicin - Lefekvés előtt keverjünk el egy púpos teáskanálnyi glicin port 1-2 deciliter langyos vízben, és lassan kortyoljuk el.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/supplements/glycine/
https://onlinelibrary.wiley.com/10.1111/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293292/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5350494/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3328957/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4397399/
https://onlinelibrary.wiley.com/10.1234/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4754151/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11456285/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4859380/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28375879/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29094215/
Fotó: Ron Lach