Az elegendő napon tartózkodással mi magunk is képesek vagyunk előállítani ezt az esszenciális, létfontosságú vitamint, ám a hidegebb, sötétebb hónapokban, illetve D-vitaminhiány esetén étrend-kiegészítők is rendelkezésünkre állnak annak pótlására. Ez az emberi szervezet számára elengedhetetlen, zsírban oldódó vitamin a csontok egészségének megőrzésétől az agyi funkciók javításáig számos feladatot lát el. A tej- , joghurt- és gyümölcslé-reklámokból is tudjuk, hogy a D-vitamin fontos a kalcium felszívódásához is, valamint a gyermekek megfelelő növekedéséhez, és a csontok erősítéséhez fiatal és idős korban egyaránt. Nézzük, mi mindent tehet még egészségünkért a D-vitamin!
1. Alkalmazásával csökkenthető a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata
Számos tanulmány vizsgálta a D-vitamin rák kialakulására gyakorolt hatását. Az egyik ilyen, embereken végzett klinikai vizsgálat eredményei szerint 1000-2000 mikrogramm D3-vitamin napi, rendszeres bevitele csökkentheti a vastagbélrák kialakulását. Laboratóriumi megfigyelések és állatokon végzett vizsgálatok szintén beszámoltak a D-vitamin rákellenes tulajdonságairól a betegség széles spektrumával szemben.
2. A D-vitamin növelheti a tesztoszteronszintet
Egy 165 férfi részvételével végzett klinikai kutatás megállapította, hogy a D-vitamin pótlásával növelhető a tesztoszteronszint. A vizsgálatban résztvevő férfiakat véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik csoport egy éven keresztül 83 mikrogramm D-vitamint, a másik csoport pedig placebót, tehát hatóanyagot nem tartalmazó készítményt kapott. Az alapértékhez képest a tesztoszteronszint jelentős, átlagosan 25%-os növekedését figyelték meg a D-vitamint fogyasztó csoportnál, mind a teljes, mind a bioaktív tesztoszteron tekintetében.
3. A D-vitamin hatása azakut légúti fertőzések kialakulására
Egy 25 kutatás eredményeit összefoglaló metaanalízis szerint a D-vitamin jelentősen csökkentheti az akut légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. A 25 kutatásban összesen 11231, 0 és 95 éves kor közötti résztvevőt vizsgáltak. A D-vitamin az összes esetben csökkentette az akut légúti fertőzések kockázatát, és azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen fogyasztottak D2- vagy D3-vitamint, a hatás erősebbnek bizonyult, mint azoknál, akik kevesebb alkalommal vittek be ebből az immunvédő és immunerősítő vitaminból.
Hogyan alkalmazzuk a D-vitamint szervezetünk általános védelmére és betegségek megelőzésére?
A legegyszerűbb módja a D-vitaminszintünk fokozásának a napon való tartózkodás. Ezt azonban tegyük kellő óvatossággal és mértékkel, figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre, illetve fényvédő használatára. Tanulmányok szerint a fényvédők minimális hatást gyakorolnak a D-vitamin felszívódására. Alkalmazásuk nem okoz közvetlen hiánybetegséget, ezért használjuk őket megfelelően, főként huzamosabb napon tartózkodás esetén.
A D-vitamin az étkezéssel is bevihető. A máj, az olajos halak, a tojássárgája és a gombák kiváló forrásai e nélkülözhetetlen vitaminnak. Ezeket fogyasszuk elegendő zsiradékkal, hiszen a D-vitamin felszívódásához zsírra van szükség. Étrend-kiegészítők szintén alkalmazhatók e vitamin pótlására. A Mannavita Manna-D egy kapszulában 100 mikrogramm, hidegen sajtolt, szűz olívaolajban feloldott D3-vitamint tartalmaz, így könnyen hasznosítható a szervezet számára. Ha az immunrendszerünk erősítése, betegségek megelőzése, enyhítése vagy csontjaink védelme a cél, bátran alkalmazzuk a D-vitaminszintünk emelésére.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17296473/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15868450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154195/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945275/