A hisztamin intolerancia nem azt jelenti, hogy érzékenyek vagyunk a hisztaminra, hanem azt, hogy túl sok termelődik belőle a szervezetünkben.
A hisztaminnak több fontos funkciója is van, többek között jelentős szerepe van az idegrendeszeri jelátvitelben, az emésztést segítő gyomorsav termelődésében, valamint fertőzések és allergiás reakciók esetén a megfelelő immunválasz kialakulásában. Ha szervezetünkben a hisztamin szintje valamilyen oknál fogva túl magasra emelkedik, esetleg nem tud megfelelően lebomlani, hisztamin intoleranciáról beszélünk.
Hisztamin intolerancia tünetei
A szakorvosok szerint az alábbi tünetek jelezhetik a hisztamin intoleranciát:
- fejfájás vagy migrén
- orrdugulás vagy arcüregi problémák
- fáradtság
- csalánkiütés
- emésztési problémák
- szabálytalan menstruációs ciklus
- hányinger
- hányás
Súlyosabb esetben hasi görcsöt, szöveti duzzanatot, magas vérnyomást, szabálytalan szívverést, szorongást, a testhőmérséklet szabályozásának nehézségeit, valamint szédülést is tapasztalhatunk.
Szervezetünkben a deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a hisztamin lebontásáért. Ha az enzim hiányzik vagy a működésében zavar lép fel, akkor a lebomlás jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik.
A DAO enzim szintjét befolyásolhatják:
- egyes gyógyszerek, amelyek gátolják az enzim megfelelő működését
- gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, például irritábilis bél szindróma, bélgyulladás
- hisztaminban gazdag élelmiszerek, amelyek zavart okoznak az enzim működésében
Hisztaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:
- alkohol és egyéb erjesztett italok
- fermentált élelmiszerek és tejtermékek, például joghurt és savanyú káposzta
- aszalt gyümölcsök
- avokádó
- padlizsán
- spenót
- feldolgozott vagy füstölt húsok
- kagylófélék
- érlelt sajt
Mindezeken felül bizonyos baktériumok túlszaporodása is olyan tényező lehet, amely felelőssé tehető a hisztamin intolerancia kialakulásáért.
A DAO enzim termelődését a következő ételek blokkolhatják:
- alkohol
- fekete tea
- mate tea
- zöld tea
- energiaitalok
Milyen étrendet kövessünk hisztamin intolerancia esetén?
Sajnos olyan, hogy hisztaminmentes diéta, nem létezik. Helyette azonban odafigyelhetünk arra, hogy olyan alacsony hisztamin-tartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Ilyenek a friss hús- vagy halfélék, a tojás, a gluténmentes gabonák (quinoa és rizs), a tejtermékhelyettesítők, az olívaolaj és a friss zöldségek. Érdemes azonban kerülni a paradicsomot, az avokádót, a spenótot és a padlizsánt.
Amennyiben felmerül a hisztamin intolerancia gyanúja, a szakorvos egy speciális diétát javasolhat. A 14-30 napig tartó eliminációs diéta célja, hogy eltávolítsunk minden olyan élelmiszert az étrendünkből, amelyek magas hisztamin-tartalmúak. A diéta után, a szakorvos segítségével és felügyeletével fokozatosan visszaemelhetjük ezeket az ételeket az étrendünkbe.
Nagyon fontos, hogy a hisztamin intoleranciát nem szabad önállóan diagnosztizálni, mivel a tünetek hasonlóak lehetnek más allergénekhez, rendellenességekhez vagy fertőzésekhez. Ha úgy gondoljuk, hogy érintettek vagyunk, akkor mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal.
Forrás:
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
https://www.histamineintolerance.org.uk/about/first-steps/