TÉMÁK, Kategóriák

Próbálja ki ezeket a természetes gyógynövényeket a hólyaghurut gyógyítására!

589
HOZZÁSZÓLÁS:

Leginkább a nők szenvednek a betegségtől, de a férfiaknál is gyakran jelentkezik. A húgyhólyaghurut során a vizeletürítés fájdalommal jár azáltal, hogy fertőzés éri a húgyhólyagot. gyakori-vizelesi-inger-holyaghurut-04

Hólyaghurut esetén, a legfontosabb szabály, a sok víz fogyasztása, ami napi 2-3 litert jelent, azzal a céllal, hogy felhíguljon a vizelet. A hígulás következtében, csökken a vizelet savassága, ezáltal a vizelés kevésbé lesz fájdalmas.

Az orvosok kálium-citrátot írnak fel, amely ugyancsak a vizelet semlegesítését hivatott megvalósítani. 10-ből 8 betegnél a szénsavas italok és fűszerek súlyosabbá teszik a panaszokat.

A betegség megelőzése érdekében, az áfonya az egyik legjobb megoldás, mivel gátolja az E. Coli baktérium húgyutakban való elszaporodását. Erről a baktériumról tudjuk, hogy a hólyaghurut egyik kórokozója. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a hölgyeknél, akik napi rendszerességgel ittak áfonyalevet, jóval ritkábban jelentkeztek a hólyaghurut tünetei, mint a többieknél.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A heveny hólyaghurut lázzal és hidegrázással kezdődik, a beteg közérzete megromlik. Vizelési inger gyötri, miközben alig tud vizeletet üríteni. A fájdalom átsugárzik a hasba és a derékba is, a vizelet sötétvörös, zavaros lesz a vértől.

A heveny hólyaghurut legtöbbször csak néhány napig tart, és azonnali helyes kezelés után gyógyulás következik be. Egyes esetekben a betegség hónapokig, évekig is eltarthat, ilyenkor lappangva, nem olyan erős tünetekkel jelentkezik.

A beteg nem tudja a húgyhólyagjából az összes vizeletet kiüríteni, és vizelés után, úgynevezett maradékvizeletet bocsájt ki. Azok az idős férfiak, akiknél a dülmirigy megnagyobbodik – így a hólyag kiürítése megnehezedik –  hólyaghurutban szenvednek.

Hólyaghurut kezelése a természet erejével

Csalán, csilán, csonár, csinár

A csalán rendkívül sokrétű, gazdag hatóanyagú gyógynövény, mely többek között a hólyaghurutot is gyógyítja. A megszárított levelekből 6-7 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben, majd napjában 4-5 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényit. A csalán gyógyítja a reumát, köszvényt, cukorbajt, magas vérnyomást, gyomor és bélhurutot, hajtja a vesehomokot, vizelethajtó és vértisztító A csalán hatóanyagai: glikozidok, gyanta, cseranyag, hangya és ecetsav, hisztamin, B-és C-vitamin, cukor, viasz, klorofill, szerves savak, színanyag, glükokinin, ásványi sók.

Iglic, tövises iglic, iglice

A legelőkön, parlagon hagyott földeken, földutak mentén, bokrokban növő iglice, nemcsak hólyagbajokra hatásos, de vesepanaszokat, reumás betegségeket is gyógyít. Hólyaghurutra 1 liter vízben 5-7 csipetnyit főzzünk fel a megszárított, virágos leveles növényből. Naponta 4-5 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. Hatóanyagai: glikozidok, cukor, cseranyag, zsírolaj, illóolaj.

Csipkebogyó, csipkerózsa, vadrózsabogyó

A csipkebogyó erdők szélén, hegyvidéken, síkságokon, bokros helyeken, árkok, folyók és patakok partján élő bokor. A növény mindegyik fajtája nagyon sok betegséget gyógyít. A hólyag és a húgyszervi betegségre a megszárított bogyókból összetörve 6-7 szemet 1 liter vízben felfőzünk és napi 4-5 alkalommal igyunk 2-3 dl-t alkalmanként. A csipkebogyó hatóanyagai: nagy mennyiségű C-vitamin, alma és citromsav, cukor, pektin, mész, vas, magnézium, illó és zsírolaj, cseranyagok.

Kutyanyelvűfű, ebnyelvűfű

Homokos, szikes talajon termő növény, mely nagyon jól gyógyítja a húgyszervi bántalmakat, így a hólyaghurutot is. A kutyanyelvűfűnek, felhasználhatjuk a leveleit és a gyökereit egyaránt. A gyökér, hatásosabb. A megszárított levelekből 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, míg az összevágott gyökerekből 4-5-öt. Külön-külön használva naponta 4-5 alkalommal fogyasztjuk, a levelekből egy teásbögrényit, a gyökerekből 2-2 dl-t. A kutyanyelvűfű hatóanyagai: alkaloida, mész, glukoalkaloida, kolin, cseranyag, mész, nyálka.

Falgyom, falfű, romfű

Ligetes erdőkben, homokos talajon, kőfalakon és löszön előforduló növény. A húgyszervi megbetegedéseket gyógyítja. 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzzünk fel a megszárított virágos-leveles részéből és napi 3-4 alkalommal igyunk belőle.

Fekete áfonya, kukojsza

Hegyaljai tájakon élő fekete áfonya teája szélhajtó, vizelethajtó, bélhurutot szüntető, vese és hólyagbántalmak ellen hatásos gyógynövény. Az utóbbi betegségére 5-6 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben, a fekete áfonya megszárított virágos-leveles részéből és napi 4-5 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényit. A fekete áfonya hatóanyagai: arbutin, cseranyag, glikozidok, flavonok.

Kenderkefű

Erdőkben, patakok, bokros árkok mentén terem a kenderfű. A növény felső, virágos felét húgyszervi betegségekre használják. 1 liter vízben 5-6 csipet száraz kenderfüvet felfőzünk és napi 4-5 alkalommal igyunk 1-2 dl-t belőle. A kenderfű hatóanyagai: kovasav, keserűanyag, illóolaj, 5-10% cseranyag, neutrális és zsír, viasz, savanyú szaponin, gyanta és pektin.

Kendermag

Vizelési zavarral kezdődő kankót, illetve hólyaghurutot elismerten gyógyító növény. A belőle tejjel készült főzet, száraz köhögésnél köptető hatású. Köszvény, neuralgia, váltóláz betegségeknél is használták, bár nem mindig megbízható a hatása. Kis adagban a migrén hatásos házi szere.

Hólyaghurut esetén tilos fogyasztani:

Szénsavas italokat, teát, kávét és fűszeres, csípős ételeket.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]